KIJKEENBABY
(info voor professionals)

Als een baby veel huilt, slaap- of eetproblemen heeft, zijn ouders snel geneigd om hulp te zoeken in het medische circuit. Natuurlijk kunnen er lichamelijk oorzaken zijn, maar als het niet zo lekker gaat met het kind, hangt het vaak samen met problemen in de onderlinge interactie tussen ouders en kind. Het is dan erg belangrijk dat ouders leren kijken naar de signalen die de baby geeft en weten hoe ze daar adequaat op kunnen reageren. Daarmee kan worden voorkomen dat verkeerde interactiepatronen inslijpen of dat baby en ouder in het medisch circuit terechtkomen. Maar nog veel belangrijker: door het verbeteren van het contact tussen ouders en kind wordt de baby gestimuleerd in zijn ontwikkeling.

Met KIJKEENBABY bieden we korte filmpjes die (aanstaande) ouders helpen om gedrag en signalen van baby’s te herkennen en te interpreteren. De filmpjes maken duidelijk hoe je daar op kunt reageren en wat vervolgens weer de respons van de baby is. Professionals kunnen ouders verwijzen naar de filmpjes of het materiaal gebruiken bij eigen consulten om bijvoorbeeld te laten zien hoe je aan een baby ziet dat hij moe of gestrest is, slaap of honger heeft of gewoon fijn wil spelen. De filmpjes verschijnen op internet op plaatsen waar (aanstaande) ouders te vinden zijn, onder andere op de websites van de consultatiebureaus, de betrouwbare en gevalideerde informatie die stichting Opvoeden verzorgt.

Zie bijvoorbeeld: www.opvoeden.nl

KIJKEENBABY is een samenwerkingsproject van stichting Babywerk, de sectie Het Jonge Kind van het Nederlands Instituut van Psychologen, de DAIMH (Dutch Association for Infant Mental Health) en stichting Opvoeden

Crowdfunding voor KIJKEENBABY
Wessel Ilckenstraat 12 | 3069 ZB Rotterdam